Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

PF 2020+

Na konci roku odpočívám a bilancuji. Rok 2019 pro mě začal už v listopadu 2018, protože to hlavní, co se celým rokem v pracovním i osobním životě neslo, začalo ustavením kladenského zastupitelstva.

Než zmíním několik témat, která považuju za klíčová (nejen) na Kladně, dovolte mi pár osobních postřehů. V politice jsem aktivní něco přes rok v zastupitelstvu a rok předtím řekněme v přípravě. Politika mě však zajímala vždycky, takže to považuju za přirozený vývoj. Zkušenost je to velice zajímavá a náročná nejen pro mě, ale také pro naší rodinu. To je však pravdou u všech aktivit, kterým se věnujete naplno. Snažím se vystupovat k věcem, ke kterým mám blízko. Není mi hanbou říct, že některá témata jsou mi vzdálená a než se k nim můžu někde vyjádřit, musím si zjistit řadu podrobností. Pevně doufám, že se tak vyhnu planým slibům, což je pro politiky typické. Stejně tak se dezinformacím chci vyhnout, protože mám v živé paměti, jak mně ničily různé nesmysly podávané politiky v oborech mě blízkých. A protože jsem idealista, věřím, že svou aktivitou a iniciativou dokážu přispět k zlepšení politické kultury a hlavně vývoji našeho města.

K bilancování se patří zmínit o tom, co se povedlo. Do roku nového mám pak několik předsevzetí.

Zelené město

V úrovni vegetačních úprav se pohybujeme průměrně někde v sedmdesátých letech. Stejně jako v jiných oblastech i tady máme co dohánět.

Mám radost, že se nám letos podařilo dokončit studii Ostroveckého údolí a Bukovky. Téma rezonovalo na Kladně samozřejmě už dříve, nicméně teprve teď máme v ruce dokument, podle kterého můžeme zahájit  ihned zejména v oblasti vegetace kroky k vytvoření krajinářského parku. Podrobně zpracovanou studii si cení i odbor životního prostředí, který ji konzultoval a který také drží v ruce klíč k úspěšné realizaci.

zeleň ve městě

Odbor životního prostředí také sestavil akční plán stromořadí. Prozatím se podařilo doplnit několik ulic (Huťskou, u hřbitova...), nově je založeno stromořadí třeba na ulici Billundské a stromy se také dostaly na Doberskou a v průběhu zimy přibudou i na další místa.

V této oblasti doufám, že se nám podaří zvýšit tempo. Stromy jsou nejen krásné, ale také ochlazují město a na Kladně, kde máme problémy jak se suchem, tak s prudkými nárazovými přívaly, které končí v kanalizaci (a v spodních částech města také semtam někomu na zahradě), jde o klíčové téma. V tomto roce se skácelo v celém městě nějakých 150 stromů, ale do výsadeb šlo jen asi 70. Na první pohled je zřejmé, že máme co dělat.

okolí Bajkalu čeká postupná obnova

Panelové město

V příštím roce se bude revitalizovat část ulice Štechovy a pro sídlišti vzniknou hřiště a plochy pro volný čas. Dokončili jsme také studii pro rozdělovské severní sídliště. Po dalším rozpracování projektu by tak napřesrok měly finance směřovat právě tam, aby v každém roce jedna část kladenských sídlišť doznala proměny. Aktuálně pracujeme na studii okolí Bajkalu.

Osobně považuju právě investice do sídlišť za naprosto klíčové. Proto se také snažím prosazovat v tomto směru projektovou přípravu. Spousta věcí se dá řešit opravou, nicméně jakmile je potřeba najednou vyřešit v ulici pěší trasy,přechody, rozhledové poměry,odpadová stání a nedostatek parkovacích míst - a k tomu ve vnitrobloku hřiště, lavičky, chodníky a výsadby, neobejdete se bez kvalitního projektu. A takový pevně doufám bude zpracován v příštím roce pro Okrsek 4, jedno z nejhustěji osídlených a zároveň nejméně pohostinných sídlišť na Kladně.

Asfalt, chodníky, stromy a sítě

Kladno a jeho deficit v opravách a údržbě čehokoli je značný, takže i při solidním tempu oprav nás prostě čeká ještě řada let, kdy se silničáři určitě nudit nebudou. Pozitivní je, že dlouhé úseky krajských komunikací letos prošly dlouho očekávanou obnovou.

Ráda bych, aby stavby, které město provádí, byly kvalitně připravené i provedené. Předpokládá to aktivní podíl nejen odboru dopravy, ale také životního prostředí, architekta pro věřejný prostor a dalších. K tomu je potřeba jejich osobní zájem, ale také požadavek a ocenění kvalitních realizací ze strany nás politiků. Pak budeme mít ulice, kde se dá zaparkovat, které jsou krásné, stinné, příjemné a funkční a nejen ryze dopravní.

nad nádražím Dubí rozpadající se industriální nádhera

Důležité je, že město musí umožňovat pohyb každému - řidiči, babičce bez auta, cyklistce, dětem. Podmínky pro jednotlivé skupiny a bezpečnost pohybu ovlivňují do značné míry život ve městě, ale taky, jak velká je ráno zácpa u školy, jestli můžete pustit dítě samotné na kroužek a podobně. Tady se musíme zamyslet každý sám, jestli je fakt současné tempo a nárůst automobilového provozu udržitelný anebo by stálo za to jít naproti jiným způsobům dopravy, abychom se všichni jednou nezbláznili každý sám v ranní zácpě za volantem, protože město už nebude pro pěší ani jinou dopravu použitelné.

Každý by se také měl mít možnost podívat, co se kdy bude ve městě opravovat. Jsme napůl cesty, máme mapu investic a oprav, do rozpočtu města se podařilo uvést více konkrétních staveb, než bývalo dříve zvykem. Ideálem dobudoucna je, aby plán nebyl jednoletý, ale několikaletý. Odbory na úřadě samozřejmě mají dlouhodobý plán, nicméně v minulých letech se nikdo neobtěžoval to lidem říct. Je pravdou, že změny v plánech, které se přirozeně dějí, je nutné vysvětlovat, nicméně dřívější informační vakuum je v tomto směru snad už definitivně minulostí.

Město bez bariér

Toto heslo jsem měla vytištěné na banneru na svém plotě. Má mnoho významů. Ten nejjednodušší prozatím zůstává stále spíše předsevzetím. Chodníky a přechody po městě jsou pro staršího člověka nebo pro rodiče s kočárkem často peklem. Chybějící nájezdy na chodníky či špatný stav jejich povrchů zkrátka pohodlnému pěšímu pohybu nesvědčí. V této oblasti doufám, že se brzy dočkáme zlepšení, neboť jsou vtisknuty do akčního plánu dopravy, nicméně protože jde o "drobnosti", ustupují bohužel před většími opravami.

mapa podnětů slouží pro hlášení věcí k opravě všeho druhu

Město pro lidi

I tohle úsloví má více významů. Povedlo se nám však spustit aplikaci Mapa podnětů jako nástroj rychlé cesty k nápravě nepořádku a drobnějších poruch. Nově vzniklá pozice koordinátorky dává šanci na to, že se komunikace s úřadem pro lidi v tomto směru zjednoduší a výsledkem by mělo být jednak hezčí, čistší a opravenější město a také větší důvěra občanů v úřad. Setkání s občany také pevně doufám poodhrnuly závěs tajemství, co se vlastně na městě dělá. Myslím, že by se ten závěs měl zrušit úplně:)

jazzové odpoledne pod věžáky 16.6.2019, Kladno 4 Better Living

Samostatným předsevzetím je práce se spolky a neziskovkami. Město by mělo jít aktivním lidem opravdu naproti. Přecejen život ve městě je zajímavý právě proto, že město má být centrem aktivit. Lidé, kteří dělají to, co je baví a stráví nad tím rádi "placený" i "neplacený" čas, to budou vždycky dělat lépe než zaměstnanci kterékoli instituce. Proto je potřeba je neotravovat zbytečnou byrokracií a podpořit jejich aktivity, ať už jsou kulturní, sociální, osvětové nebo jiné.

Průmyslové město

Obrovské plochy Kladna jsou dodnes brownfieldem. Potěšující je, že některé jsou již vyčištěny od ekologické zátěže a jejich vlastníci se snaží s městem vytvořit podmínky pro příchod nových investorů. Odstranění dopravních a infrastrukturních nedostatků je během na dlouhou trať, ale už jsme vyrazili. Kladno je velkým městem právě kvůli někdejším dolům a hutím a ke své velikosti se nevrátí, dokud nedokážeme s dědictvím pustých areálů znovu pracovat, i kdyby v jiné podobě.

V Dubí jsou potíže se soužitím na denním pořádku.

Město pro všechny

Zde jsme téměř výhradně v oblasti předsevzetí. Povedlo se změnit podmínky přidělování bytů. Celé téma soužití většiny a menšiny, nebo "bílých a černých", je však pořád mimo solidní politickou i společenskou diskuzi. Na straně bílých je pocit křivdy a na straně černých vlastně ani nevím. Ale napětí je skoro všudypřítomné a hlavně dobudoucna jde o časovanou bombu. Nevypadá to ale, že by někoho trápilo, že spoustu dětí se nikdy nenaučí pořádně číst, takže nikdy nedostanou normální práci, vyrůstají v podivných podmínkách někde na okraji společnosti atd. Co určitě ale zaujme všechny je to, že platíme z daní sociální dávky. A pokud se skupina jejich příjemců pořád zvětšuje, neutáhneme to. Stálo by za to se zaměřit na prevenci...

kladenské panorama

PF 2020+

Práce na Kladně je spousta, na příští rok, do konce volebního období i potom. Posledním předsevzetím či přáním by mohlo být, aby se důležitá rozhodnutí na Kladně dělala v konsenzu napříč politickým spektrem. Kladno dlouhodobě trpí svou rozpolceností a podle mého názoru se věci ve městě příliš politizují. Nevím, jak to mají jinde. Do nového roku bych nám všem přála méně politiky, více občanské aktivity a hodně zdraví, štěstí i lásky k sobě, druhým i ke Kladnu:)

 

Autor: Anna Gamanová | neděle 29.12.2019 21:23 | karma článku: 7,07 | přečteno: 206x
  • Další články autora

Anna Gamanová

Boj o kladenské nádraží (a další kus jeho identity, který může nevratně zmizet)

Většina z vás možná neví, že budova nádraží Kladno se má zbourat. Vedení města Kladna už někdy v minulém roce dalo souhlas s demolicí. Má vzniknout nová budova. Čím víc do toho vidíme, tím mlhavější jsou důvody tohoto rozhodnutí.

18.2.2024 v 15:22 | Karma: 8,93 | Přečteno: 303x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

v Čr populismus aktuálně nevyhrál, ale na Kladně vyhrává. Může za to nezájem?

Někde jsem slyšela, že populisté se upínají do minulosti a těží hlasy voličů, kteří z nějakého důvodu na dnešní době nevydělávají.

30.1.2023 v 11:55 | Karma: 8,74 | Přečteno: 390x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Jak dnes dostavujeme Kladno?

Kladeňáci často řeší, proč město nefunguje lépe, víc to tady nežije, není tu tenhle obchod nebo určité kulturní akce.Zcela určitě na to má vliv to, jak město vypadá. A není to jen historie, ale i to, jak stavíme město dnes.

17.1.2022 v 13:17 | Karma: 6,52 | Přečteno: 273x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Jak funguje na Kladně kontrolní výbor aneb informační Alcatraz

Na Kladně bohužel komunikace města směrem k veřejnosti probíhá pouze o hezkých věcech. Jakmile ale občané nebo zastupitelé projeví nespokojenost, nebo požadují nějaké informaci či služby, vlídná tvář kladenského krasohledu zmizí.

25.10.2021 v 13:47 | Karma: 11,36 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Devastace důvěry ve veřejnou správu na Sítné

Často se stává, že města nevyhoví při svých stavbách všem. Pokud ale občané vyžadují veřejné projednání a řádné projednání stavby na stavebním úřadě, a město jim přesto nevyhoví, poškozuje tím vztah s nimi i důvěru v instituce.

19.7.2021 v 22:13 | Karma: 7,47 | Přečteno: 209x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Jeden z Dvorků

Kladenské dvorky jsou lokální festival, ozvěna těch Malostranských. Letos se konal 39. ročník. A jeden z těch Dvorků se jmenuje U Gamanů.

13.6.2021 v 21:55 | Karma: 8,22 | Přečteno: 237x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Ježíš, děti a chybějící víra

Vždycky mi vrtalo hlavou, proč by někdo na sebe bral všechny hříchy světa a dobrovolně umřel. A jak by vlastně ty hříchy na sebe mohl vzít. Odpověď pořád neznám. Dnes jsem se pokoušela přiblížit příběh Velikonoc dětem.

1.4.2021 v 21:51 | Karma: 15,18 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Kladenské lesy, jak dál

Protože jsem zjistila, že ačkoli spoustu lidí bydlí přímo u lesa, neví o něm dost, a zároven je děsí stav, kdy se setkávajáí na svych vycházkách s harvestory a každý sden ubývá další a další kus lesa, ,rozhodla jsem se toutu formo

15.1.2021 v 13:38 | Karma: 11,85 | Přečteno: 664x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Hledá se nový obytný okrsek v rámci programu SPARCS

Aktuálně spolupracuje Město Kladno a Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT (UCEEB, který sídlí na Dříni) na výběru lokalit pro výstavbu energeticky inovativních projektů.

30.11.2020 v 10:15 | Karma: 3,63 | Přečteno: 136x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Opravíme čtvrtinu sídliště Kročehlavy. Anebo radši autobusák.

Je to vlastně docela jednoduché. V omezeném množství peněz na investice musíte volit z rozpočtu města priority.

8.11.2020 v 9:00 | Karma: 6,10 | Přečteno: 290x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Rozpočet 2021 - aneb kde vezmeme na autobusák, hlavní třídu a střechu stadionu?

Nové vedení města cíleně směřuje k rozpočtovému provizoriu. Nechce slyšet od odborů magistrátu, jaké projekty mají připraveny a zatím plánuje gigantické investice, které mají jediný problém - chybějící financování.

3.11.2020 v 11:45 | Karma: 4,58 | Přečteno: 329x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Mediální scéna na Kladně

Mediální scéna na Kladně je poněkud chudá. Sem tam se sice objeví nový komunikační kanál, ve skutečnosti ale co se týče charakteru těchto kanálů, jsou si vesměs dost podobné. Obsazení na scéně je tedy stále relativně malé.

31.10.2020 v 21:52 | Karma: 4,00 | Přečteno: 184x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

K dnešnímu svátku

Dnes slavíme vznik republiky. Stát je především společenstvím občanů. Nejen naše česká společnost se v současné době potýká s virem, jehož následky poznamenají naše zdraví, ekonomiku, vzdělání našich dětí a nakonec opět zdraví.

28.10.2020 v 8:00 | Karma: 4,50 | Přečteno: 124x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Zrušení výboru pro rozvoj a spolupráce s opozicí na Kladně

Rada města doporučila na svém zasedání 12.10.2020, aby zastupitelstvo města Kladna na příštím jednání zrušilo výbor pro rozvoj, dopravu a územní plánování. K čemu výbor je a mohl by být?

23.10.2020 v 10:47 | Karma: 7,98 | Přečteno: 237x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Kdo je politik dneška

Politika je velmi zvláštní obor. Přitahuje specifický druh lidí. A do nejvyšších pozic se nedostávají zdaleka jen ti, co by z těchto pozic usilovali o všeobecné zlepšení, jak by asi běžný člověk očekával.

16.10.2020 v 19:37 | Karma: 10,70 | Přečteno: 279x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Kladno na cestě zpět

Po přečtení vydání Mladé fronty dnes z 1.10.2020 těžko může někdo pochybovat o tom, co má s městem Kladno za plány jeho staronový primátor.

1.10.2020 v 22:45 | Karma: 17,47 | Přečteno: 725x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Pokračování příběhů z Růžového pole

Globus jsme bohužel zastavit nedokázali. Růžové pole jsou ale také pozemky kolem Globusu směrem k Bažantnici a k potoku, je zde také pozemek “mrakodrapu” a pozemek “územní rezervy” za potokem. Pořád je dost co ztratit a zničit.

24.9.2020 v 22:07 | Karma: 12,42 | Přečteno: 621x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Odbornost, úřední vyhazov a manipulace

Po pondělní změně ve vedení města, kdy jsme se během pár minut přesunuli z vládnoucí koalice do opozičních lavic, začínají změny na různých postech na úřadě i v městských firmách.

18.9.2020 v 19:44 | Karma: 16,99 | Přečteno: 693x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Ani kapka vody na městských budovách nazmar?

Sucho nás asi bude provázet už pořád. Teploty dlouhodobě rostou, zpevněné plochy se zvětšují, krajina je pořád cca v tom stavu tak, jak jí opustila Strana.

9.7.2020 v 11:54 | Karma: 8,29 | Přečteno: 327x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Autobusové nádraží, architektonická soutěž a investiční možnosti Kladna

Podrobnější zamyšlení o tom, proč jsme se rozhodli nerealizovat vzorně připravený projekt vzešlý z návrhu z architektonické soutěže.

22.4.2020 v 22:36 | Karma: 8,01 | Přečteno: 244x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Počet článků 79
  • Celková karma 8,93
  • Průměrná čtenost 335x
Jsem architekta a matka tří malých dětí a žiju s nimi na Kladně. Chtěla bych, aby Kladno bylo skvělé místo k životu pro ně i pro mě a pro kohokoli dalšího. Město tvoří nejen velké stavby, ale i zdánlivé maličkosti a jeho celková atmosféra záleží na každém z nás.

Jsem zvolenou zastupitelkou za STAN Kladno pro období 2018-2022.

https://www.facebook.com/anicegam/