Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tři příběhy z Kladna- O Globu(su), O Lid(l)ech a O regulačním plánu z Vojtěšské huti

Naše kladenská pohádka zatím happyend nemá. Jaká jsou nejnovější dějství v rozvoji našeho města? A jak asi dopadnou?  

O domě velikém jako zeměkoule

Byla nebyla jedna velikánská rodinná firma. Všude, kam přišla, nabízela, že postaví veliký dům a v něm opravdu moc dobré řeznictví. Celosvětově zaměstnávala  ta firma přes 30 000 lidí. Vycházela přesně vstříc trendům moderního nakupování a požadavkům svých zákazníků, kteří tak všechno potřebné mohli nakoupit v jednom hypermarketu, pohodlně uložit do svých aut a nemuseli jezdit nakupovat často. Aby se pod jednu střechu všechno vešlo, měl ten veliký dům měřit asi dvě a půl fotbalového hřiště. K tomu ještě dvě fotbalová hřiště pro parkování a hned vedle další dvě fotbalová hřiště, kde dokonce jako ve správné pohádce poteče křišťálový potok. Pod potokem krásný les, pod lesem přenádherné jezero. Vedle silnice plná automobilů a náklaďáků a hluku a zplodin. Vlastně ne, ta v té pohádce nebyla, protože už hned vedle byla jiná silnice a všechna auta jezdila po ní a když náhodou jela do velikého domu, tak úplně potichu po novém sametovém tichém koberci z asfaltu.  To vše hned za panelovými hradbami města Kročehlavy, součásti Kladna.

Kročehlavští se kdovíproč takovému velikému domu mocně bránili, protože byli zvyklí se z hradeb dívat do zeleného nebo možná růžového pole. Ještě úplně nedávno se zdálo, že by snad v budoucnu na poli mohlo být opravdické hřiště. Mocní toho města se však rozhodli, že osud pole změní a podepsali malou mapu s obrázkem velikého domu. Potom se začali lidé bouřit a podepisovali na mnoha místech města mnoho petic. Také chodili na veřejná slyšení k mocným a snažili se to změnit. A pak se stala taková revoluce, co do každého města přichází skoro každé čtyři roky a mocní už nebyli tak mocní.

Veliký dům měl po té revoluci už stát. Ale zatím nestojí a když to všechno dobře dopadne, nebude stát až dodnes. Ale vyhráno ještě není. Rodinná firma vytrvale nabízí stavbu velikého domu a neustále chodí za váženými úřady a znovu a znovu jim ukazuje krásné obrázky s křišťálovým potokem, co bude po stavbě domu ještě čistčí než dnes. Lidé naštěstí pořád zůstávají bdělí  a z panelových hradeb sledují, co se chystá. Proč se lidé tolik brání? Protože právě proto, že do velikého domu se bude jezdit autem, může přece stát kdekoli a ne těsně pod okny mnoha lidí, co tam bydlí. A když už by měl být někde u Kladna, mohl stát třeba v bývalé průmyslové zoně. Tam přece hluk a zplodiny z aut nikoho rušit nebudou. Potok i jezero by tak zůstaly čisté a silnice jen tak rušná, jako už jí znáte dnes, milí čtenáři.

O Lid(l)ech

Na staré cihelně v Rozdělově už hlína ležela ladem dlouho. Lidé jezdili kolem prašné hromady sem a tam ve svých autech do práce a na nákupy dál do města a leckdo si jí ani nevšimnul.

V Rozdělově se nestavělo moc bytů. A přitom by je místní uvítali, protože kdo chtěl bydlet, neměl pomalu z čeho vybírat a když měl, tak na to neměl. Ani jindě po Kladně to nebylo o moc lepší.

Slovutné město mělo ve svých plánech, že by tu obchod stát mohl, veliký jako 1 fotbalového hřiště. A tak jeden obchodník začal přemýšlet, že by jí koupil a ušetřil lidem cestu za nákupy autem dál do města a na zbytku by postavil byty pro ty, co nemohli narazit na dostupný kvartýr. Nelenil a začal na tom pracovat. Chodil na úřady, za radními a mluvil a psal a mluvil a kreslil. Jenže, nějak se to nepodařilo, radní dali na hromadu hlíny stavební uzávěru a plánům byl konec. Obchodník nebyl včerejší, takže slovutné město zažaloval o ušlý zisk a – vyhrál. Pak zase přišla ta čtyřletá revoluce, radní našeho města se změnili a hledali, jak ušetřit městské kase peníze za uloženou pokutu, domluvit se na zastavění staré cihelny a ještě vyjít vstříc lidem, co jezdili pořád autem sem a tam kolem prašné hromady hlíny na nákupy do města. A nechat postavit  byty pro své občany.

Slovo dalo slovo, hledali kompromisy, kreslili a mluvili a sázeli stromy na papír, až se dohodli.

Chtělo by se říct konec dobrý, všechno dobré- ale na cihelně se zatím dál práší. V našem příběhu skončí první kapitola v příštím týdnu, kdy budou radní a zastupitelé hlasovat o tom, jestli podpoří Rozdělovské a pusttí sem obchodníka a bytové domy, nebo ne.

PS: Tenhle obchodník mezitím také stavěl veliký dům, jako v prvním příběhu. Ale stavěl ho v bývalé průmyslové zoně na Dříni, tam, kde jeho kamiony nikoho rušit nebudou.  A ještě by snad v pohádce mohla vzniknout veliká silnice, kterou by všechny povozy dalších firem mohly do průmyslové zony jezdit a ušetřit tak hluk a zplodiny lidem ve městě.

O Regulačním plánu na Vojtěšské huti

Těsně u Kladna se rozkládalo zvláštní území plné kolejí, starých průmyslových objektů a fungujících podniků. Jmenovalo se Vojtěšská huť. I když to bylo od města co by kamenem dohodil, moc lidí sem nezavítalo. Silnice zanedbané, některé pozemky prázdné. Trochu to někde připomínalo dějiště bitvy u Stalingradu, kterýžto film se zde točil.

V kříšťálové kouli viděli radní toho města, že se to tu jednou změní a bude se tu bydlet a přijede sem spousta lidí se dívat na ty zvláštní staré průmyslové objekty, které byly opravdu krásné. Proto udělali veliký Regulační plán a všechno, co viděli v té kouli, do něj nakreslili. No jo, jenže ve Vojtěšské huti bylo spoustu fungujících podniků a na jejich místech by mělo vzniknout něco jiného? Tím se radní netrápili.

Potom zase přišla už naše známá čtyřletá revoluce a radní se vystřídali.

Na Kladně nebylo od pádu velkopodniku Poldi úplně tak moc přehršel práce. Noví radní si to uvědomovali. Také věděli, že pokud chtějí někde práci udržet, musí k ní mít postavenou velikou silnici, která tu nebyla. Některé podniky chtěly stavět nové budovy a podle Regulačního plánu se jim tam ne a ne vejít. A tak se podnikatelé spojili a společně napsali dopis radním, že se Regulační plán musí změnit. Někteří se rovnou vypravili k soudu.

Radní se vylekali, pak se zase uklidnili a viděli, že na tom, co píší podnikatelé, něco pravdy je. Rozhodli se proto Regulační plan změnit tak, aby ti, co ve Vojtěšské huti pracují  , mohli pracovat dál a rozvíjet se a současně nezavřít dveře těm, co by chtěli stavět byty a podpořit krásné industriální dědictví.

Každý regulační plan je kompromisem a neměl by se dívat jen do křišťálové koule. Vlastně ty změny pokládá za nutné i bývalé vedení radnice, ale protože už radnici nevede, stejně dělá, jako by někdo destabilizoval území. Ne. Regulační plán pořád platí, jen potřebujeme tu velikou silnici, udržet a podpořit fungující podniky a nezavřít si cestu k obytné zástavbě a zachování průmyslového dědictví. A neriskovat další soudy a spory.

Autor: Anna Gamanová | pátek 21.6.2019 23:20 | karma článku: 12,30 | přečteno: 928x
  • Další články autora

Anna Gamanová

Boj o kladenské nádraží (a další kus jeho identity, který může nevratně zmizet)

Většina z vás možná neví, že budova nádraží Kladno se má zbourat. Vedení města Kladna už někdy v minulém roce dalo souhlas s demolicí. Má vzniknout nová budova. Čím víc do toho vidíme, tím mlhavější jsou důvody tohoto rozhodnutí.

18.2.2024 v 15:22 | Karma: 8,93 | Přečteno: 301x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

v Čr populismus aktuálně nevyhrál, ale na Kladně vyhrává. Může za to nezájem?

Někde jsem slyšela, že populisté se upínají do minulosti a těží hlasy voličů, kteří z nějakého důvodu na dnešní době nevydělávají.

30.1.2023 v 11:55 | Karma: 8,74 | Přečteno: 378x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Jak dnes dostavujeme Kladno?

Kladeňáci často řeší, proč město nefunguje lépe, víc to tady nežije, není tu tenhle obchod nebo určité kulturní akce.Zcela určitě na to má vliv to, jak město vypadá. A není to jen historie, ale i to, jak stavíme město dnes.

17.1.2022 v 13:17 | Karma: 6,52 | Přečteno: 260x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Jak funguje na Kladně kontrolní výbor aneb informační Alcatraz

Na Kladně bohužel komunikace města směrem k veřejnosti probíhá pouze o hezkých věcech. Jakmile ale občané nebo zastupitelé projeví nespokojenost, nebo požadují nějaké informaci či služby, vlídná tvář kladenského krasohledu zmizí.

25.10.2021 v 13:47 | Karma: 11,33 | Přečteno: 328x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Devastace důvěry ve veřejnou správu na Sítné

Často se stává, že města nevyhoví při svých stavbách všem. Pokud ale občané vyžadují veřejné projednání a řádné projednání stavby na stavebním úřadě, a město jim přesto nevyhoví, poškozuje tím vztah s nimi i důvěru v instituce.

19.7.2021 v 22:13 | Karma: 7,44 | Přečteno: 202x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Jeden z Dvorků

Kladenské dvorky jsou lokální festival, ozvěna těch Malostranských. Letos se konal 39. ročník. A jeden z těch Dvorků se jmenuje U Gamanů.

13.6.2021 v 21:55 | Karma: 8,22 | Přečteno: 229x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Ježíš, děti a chybějící víra

Vždycky mi vrtalo hlavou, proč by někdo na sebe bral všechny hříchy světa a dobrovolně umřel. A jak by vlastně ty hříchy na sebe mohl vzít. Odpověď pořád neznám. Dnes jsem se pokoušela přiblížit příběh Velikonoc dětem.

1.4.2021 v 21:51 | Karma: 15,17 | Přečteno: 575x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Kladenské lesy, jak dál

Protože jsem zjistila, že ačkoli spoustu lidí bydlí přímo u lesa, neví o něm dost, a zároven je děsí stav, kdy se setkávajáí na svych vycházkách s harvestory a každý sden ubývá další a další kus lesa, ,rozhodla jsem se toutu formo

15.1.2021 v 13:38 | Karma: 11,84 | Přečteno: 655x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Hledá se nový obytný okrsek v rámci programu SPARCS

Aktuálně spolupracuje Město Kladno a Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT (UCEEB, který sídlí na Dříni) na výběru lokalit pro výstavbu energeticky inovativních projektů.

30.11.2020 v 10:15 | Karma: 3,63 | Přečteno: 123x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Opravíme čtvrtinu sídliště Kročehlavy. Anebo radši autobusák.

Je to vlastně docela jednoduché. V omezeném množství peněz na investice musíte volit z rozpočtu města priority.

8.11.2020 v 9:00 | Karma: 6,10 | Přečteno: 279x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Rozpočet 2021 - aneb kde vezmeme na autobusák, hlavní třídu a střechu stadionu?

Nové vedení města cíleně směřuje k rozpočtovému provizoriu. Nechce slyšet od odborů magistrátu, jaké projekty mají připraveny a zatím plánuje gigantické investice, které mají jediný problém - chybějící financování.

3.11.2020 v 11:45 | Karma: 4,58 | Přečteno: 319x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Mediální scéna na Kladně

Mediální scéna na Kladně je poněkud chudá. Sem tam se sice objeví nový komunikační kanál, ve skutečnosti ale co se týče charakteru těchto kanálů, jsou si vesměs dost podobné. Obsazení na scéně je tedy stále relativně malé.

31.10.2020 v 21:52 | Karma: 4,00 | Přečteno: 176x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

K dnešnímu svátku

Dnes slavíme vznik republiky. Stát je především společenstvím občanů. Nejen naše česká společnost se v současné době potýká s virem, jehož následky poznamenají naše zdraví, ekonomiku, vzdělání našich dětí a nakonec opět zdraví.

28.10.2020 v 8:00 | Karma: 4,39 | Přečteno: 114x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Zrušení výboru pro rozvoj a spolupráce s opozicí na Kladně

Rada města doporučila na svém zasedání 12.10.2020, aby zastupitelstvo města Kladna na příštím jednání zrušilo výbor pro rozvoj, dopravu a územní plánování. K čemu výbor je a mohl by být?

23.10.2020 v 10:47 | Karma: 7,92 | Přečteno: 225x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Kdo je politik dneška

Politika je velmi zvláštní obor. Přitahuje specifický druh lidí. A do nejvyšších pozic se nedostávají zdaleka jen ti, co by z těchto pozic usilovali o všeobecné zlepšení, jak by asi běžný člověk očekával.

16.10.2020 v 19:37 | Karma: 10,70 | Přečteno: 270x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Kladno na cestě zpět

Po přečtení vydání Mladé fronty dnes z 1.10.2020 těžko může někdo pochybovat o tom, co má s městem Kladno za plány jeho staronový primátor.

1.10.2020 v 22:45 | Karma: 17,47 | Přečteno: 715x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Pokračování příběhů z Růžového pole

Globus jsme bohužel zastavit nedokázali. Růžové pole jsou ale také pozemky kolem Globusu směrem k Bažantnici a k potoku, je zde také pozemek “mrakodrapu” a pozemek “územní rezervy” za potokem. Pořád je dost co ztratit a zničit.

24.9.2020 v 22:07 | Karma: 12,41 | Přečteno: 610x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Odbornost, úřední vyhazov a manipulace

Po pondělní změně ve vedení města, kdy jsme se během pár minut přesunuli z vládnoucí koalice do opozičních lavic, začínají změny na různých postech na úřadě i v městských firmách.

18.9.2020 v 19:44 | Karma: 16,99 | Přečteno: 682x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Ani kapka vody na městských budovách nazmar?

Sucho nás asi bude provázet už pořád. Teploty dlouhodobě rostou, zpevněné plochy se zvětšují, krajina je pořád cca v tom stavu tak, jak jí opustila Strana.

9.7.2020 v 11:54 | Karma: 8,26 | Přečteno: 317x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Autobusové nádraží, architektonická soutěž a investiční možnosti Kladna

Podrobnější zamyšlení o tom, proč jsme se rozhodli nerealizovat vzorně připravený projekt vzešlý z návrhu z architektonické soutěže.

22.4.2020 v 22:36 | Karma: 7,97 | Přečteno: 235x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Počet článků 79
  • Celková karma 8,93
  • Průměrná čtenost 335x
Jsem architekta a matka tří malých dětí a žiju s nimi na Kladně. Chtěla bych, aby Kladno bylo skvělé místo k životu pro ně i pro mě a pro kohokoli dalšího. Město tvoří nejen velké stavby, ale i zdánlivé maličkosti a jeho celková atmosféra záleží na každém z nás.

Jsem zvolenou zastupitelkou za STAN Kladno pro období 2018-2022.

https://www.facebook.com/anicegam/