Co na Kladně děláme proto, aby nebylo tak horko (a sucho)

14. 06. 2019 22:38:00
Minuly první vlny veder. Zatím naštěstí relativně prší, uvidíme, jaké počasí nás letos čeká. Každopádně po několika suchých letech jsou aktuální opatření, která dokáží v horkých měsících Kladno osvěžit. Jaká to například jsou?

Mám kamaráda v Praze. Několik posledních let řeší rekonstrukci svého domu. V poslední době, od té doby, co se mu narodily děti, řeší čím dál víc, jak docílit v domě v horkém létě “žitelnou” teplotu. Minulý rok měli doma přes den v létě stabilně ke třiceti stupňům. To už není příjemná teplota na spaní ani pro milovníky slunce a veder.

Jak může město ovlivnit "svojí vodu"

Kladno je menší a nepřehřívá se tolik jako česká metropole. Nicméně i u nás jsme zaregistrovali citelný úbytek srážek, resp. jejich koncentraci ve formě přívalových dešťů, kdy celkový úhrn sice zůstává obdobný, ale retence v krajině klesá, protože se prostě už nestačí vsáknout. Důsledky rychlejšího odtoku se pak projevují různě. Třeba uschlými výsadbami nových stromů, dožluta vysmaženými travními plochami, naopak povodňovými vlnami v povodí Zákolanského nebo Dřetovického potoka atd. I na Kladně je v posledních letech pořádně horko. Množství vody, které se ve městě vsákne a pak se může postupně odpařit, značně ovlivňuje teplotu města.

Kladno může hospodaření s vodou na svém území samozřejmě ovlivnit tak, aby se zlepšila retence a město alespoň zčásti zmírnilo problémy sucha a veder.

Úřední šiml

Odbor životního prostředí magistrátu se za státní správu vyjadřuje k záměrům vznikajícím na území bývalého okresu Kladno, nyní obce s rozšířenou působností (ORP Kladno). Ve stanoviscích odbor sleduje zejména povinnost vlastníků řešit vsakování dešťových vod na vlastním pozemku, udržení kvality zemědělské půdy, kde retenci fatálně ovlivňuje snižující se obsah organické hmoty v půdě, a také stav říčních niv, přítomnost mokřadů v krajině atp. Úřední šiml, který razítkuje povolení staveb, je neuvěřitelně potřebná věc, protože nutí jednotlivé investory na svých pozemcích realizovat jednotlivé kousíčky mozaiky, které dohromady tvoří naše životní prostředí.

Jak na parkovací plochy a jak ušetřit stromy

Ve svých vlastních projektech město sleduje zejména ochranu stávajících a výsadbu nových stromů. Také proto vzniknul akční plan obnovy stromořadí, který prošel Radou v březnu 2019 a v kterém jsou pojmenovány konkrétní ulice, s kterými již intenzivně pracujeme na pasportu dřevin a chystáme pro ně projekt. Zásady ochrany dřevin při investičních činnostech je pak document, který rada schválila s cílem maximálně ochránit při stavbách města i soukromých investorů stromy již vysazené. Město take cílí na maximální retenci vody, používá běžně vsakovací tvarovky při stavbě parkovišť atd. Protože nároky na parkovací plochy neustále rostou, chystáme take obecné podmínky pro vsakování a ozelenění veřejných i soukromých parkovacích ploch.

Pod stromem v chládku

Proč je důležité mít ve městě stromy? Stromy dokážou díky odparu vody a stínění zpevněných ploch ochladit mikroklima až o 5 stupňů Celsia. Takový efekt by měly, pokud by tvořily 40% plochy města. K tomu číslu se asi hned tak nedostaneme, ale ani úžasný pás lesa kolem města sám o sobě nestačí, aby město ochladil. Je potřeba mít stromy i v ulicích, na náměstích, samozřejmě v parcích. Každý ví, že automobil, který stojí pod stromem, je pro jízdu take mnohdem příjemnější, než přehřáté plechy na rozpáleném asfaltu.

Stromy ano, ale ne před mým domem

Na setkáních s občany bohužel někdy narážíme na to, že lidé stromy před svým vlastním domem nechtějí. Kvůli úklidu, alergii, stínu a z dalších důvodů. Ano, strom samozřejmě lze vnímat jako omezující prvek. Také ho ovšem můžeme vnímat jako kus organismu města, při jehož absenci město dostává horečku. Jeden strom to ale nezachrání. Podle mého názoru je potřeba přistoupit na změnu v celém organism a snažit se stromy dostat všude tam, kde to jen trochu jde. Navíc, při pohledu na stare fotografie je vidět, že pro naše předky strom byl zcela přirozenou součástí prostoru. Osamělé stromy na polích, ovocná stromořadí podél silnic, stromy v ulicích, kde dnes marně hledátě lísteček (třeba u Středočeské knihovny). Ano, tenkrát nebyly všude pod zemí rozvody elektřiny, plynu, veřejného osvětelní, vodovody a kanalizace. Dnes je to o hodně komplikovanější z hlediska prostoru, někam strom vůbec dostat. Přidá-li se k tomu ještě odpor lidí, jde o skoro nemožný úkol. A při absenci stromů začíná být ve městě opravdu horko.

Proč by neměl být všude golfový trávník

Časté seče jsou poměrně drahá záležitost. Údržba nemusí a ani nemá být všude stejně intenzivní, naopak je žádoucí některé plochy ponechávat s delší trávou, zase to zpomaluje odpar a odtok vody. Existují různé květné louky atp, na Kladně zatím skoro nepřítomné, ale dobudoucna perspektivní a pěkné řešení. Město plánuje důkladné prověření a zhodnocení současného stavu péče o zeleň s cílem optimalizace údržby tak, aby nejen ušetřilo, ale take docílilo kvalitního a funkčního modelu péče o zelené plochy.

Povodně, když je sucho?

Paradox v boji se suchem jsou povodňové vlny vzniklé rychlým odtokem vody ze zpevněných ploch, na Kladně zejména v povodí Zákolanského a Dřetovického potoka, o čemž ví nejvíce své obyvatelé Dříně, Dubí a Vrapic. Po zbudování retenční nádrže poblíž opravovaného mostu v Kročehlavech se situace značně zlepšila, ale pořád k povodňovým vlnám sem tam dojde. Cílem města je skutečně celoměstsky maximalizovat retenci a zpomalit odtok. O což se snažíme v konkrétních lokalitách aktuálně v projektu v Bukovce a rovněž v údolí Týneckého potoka ve Švermově. Na propojení sítenského údolí podél ulice Dlouhá se také nachází mokřad, se kterým chceme v tom směru pracovat.

Plánovaná výsadba a obnova stromořadí

Tady je seznam ulic, na které aktuálně budeme chystat jednoduché projekty za účelem získání dotace na obnovu stromořadí. Samozřejmě ne vždy jde o celé ulice, jsou to i doplnění a částečné realizace.

Jedná se o ulice Billundská, A. Dvořáka, Březinova, Smetanova, A. Suchého, Ostruhová, J. Klímy, Dr. Topky, Ant. Suchého, Smečenská – od kostela k sídlu AVE Kladno s.r.o. (p.s.), Huťská – obnova, Dubská. Už se moc těším, až se na Kladně objeví další stromořadí.

Kamarád v Praze bude řešit problémy s vedrem ve svém bytě pravděpodobně instalací řady nákladných technologií, která teplotu udrží na přijatelné úrovni. Také zbuduje vsakovací jímku, aby vodu ze své střechy udržel na svém pozemku. Snad vysadí nové stromy na zahradu, aby alespoň zčásti nahradil ty, co už někdo dávno pokácel. A co Kladno? Jdeme do toho a s vodou budeme take šetřit, vysázíme stromy, pokusíme se zdržet vodu tady u nás, aby zavlažila výsadby a abychom omezili bleskové povodně.

Autor: Anna Gamanová | pátek 14.6.2019 22:38 | karma článku: 11.59 | přečteno: 472x

Další články blogera

Anna Gamanová

Boj o kladenské nádraží (a další kus jeho identity, který může nevratně zmizet)

Většina z vás možná neví, že budova nádraží Kladno se má zbourat. Vedení města Kladna už někdy v minulém roce dalo souhlas s demolicí. Má vzniknout nová budova. Čím víc do toho vidíme, tím mlhavější jsou důvody tohoto rozhodnutí.

18.2.2024 v 15:22 | Karma článku: 8.56 | Přečteno: 297 | Diskuse

Anna Gamanová

v Čr populismus aktuálně nevyhrál, ale na Kladně vyhrává. Může za to nezájem?

Někde jsem slyšela, že populisté se upínají do minulosti a těží hlasy voličů, kteří z nějakého důvodu na dnešní době nevydělávají.

30.1.2023 v 11:55 | Karma článku: 8.74 | Přečteno: 376 | Diskuse

Anna Gamanová

Jak dnes dostavujeme Kladno?

Kladeňáci často řeší, proč město nefunguje lépe, víc to tady nežije, není tu tenhle obchod nebo určité kulturní akce.Zcela určitě na to má vliv to, jak město vypadá. A není to jen historie, ale i to, jak stavíme město dnes.

17.1.2022 v 13:17 | Karma článku: 6.52 | Přečteno: 259 | Diskuse

Anna Gamanová

Jak funguje na Kladně kontrolní výbor aneb informační Alcatraz

Na Kladně bohužel komunikace města směrem k veřejnosti probíhá pouze o hezkých věcech. Jakmile ale občané nebo zastupitelé projeví nespokojenost, nebo požadují nějaké informaci či služby, vlídná tvář kladenského krasohledu zmizí.

25.10.2021 v 13:47 | Karma článku: 11.01 | Přečteno: 328 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 715 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.27 | Přečteno: 312 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.97 | Přečteno: 3044 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.45 | Přečteno: 141 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 79 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 335

Jsem architekta a matka tří malých dětí a žiju s nimi na Kladně. Chtěla bych, aby Kladno bylo skvělé místo k životu pro ně i pro mě a pro kohokoli dalšího. Město tvoří nejen velké stavby, ale i zdánlivé maličkosti a jeho celková atmosféra záleží na každém z nás.

Jsem zvolenou zastupitelkou za STAN Kladno pro období 2018-2022.

https://www.facebook.com/anicegam/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...