Vize pro Kladno ala pecha kucha night- pracujme zase na Kladně

30. 05. 2019 22:48:00
Včera jsme prezentovali v kročehlavském pivovaru v rámci akce Pecha Kucha vize pro Kladno. Tady je přepis té mojí s některými obrázky. Upozorňuju, že text není vždy plně korektní a spisovný- vize snad plnohodnotná je.

Je pět ráno. Vstávám do práce. Jedu do Prahy, abych byla doma aspoň v šest večer. Věčně unavená. Stop. Hodinám se polámaly kolečka. Stroj se zpožďuje, stejně jako naše město. Některý zuby chybí a čas klopýtá. Zpožďujeme se.

Kladno je Poldovka. Kladno to má za sebou, už 20 let za sebou. Největší plus Kladna je blízkost Prahy. Lidi jsou nevyspalí. Netráví tu svůj čas. Chtěj se vodstěhovat někam pryč. Ve městě je napětí mezi bílýma a černýma. Nikdo tu není. Nic se tu neděje. Není kam jít. Strach. Lhostejnost.

Budeme pracovat. Zase na Kladně.

Opravíme stroj času. Co kdyby Kladno zase začalo pracovat? Práce ovlivní všechno. Lidi potřebujou jezdit MHD, potřebujou chodit ke kadeřníkovi a na oběd, potřebujou kancelář nebo dílnu, chodí na koncerty a do divadla, za sportem- doma na Kladně. Rozhýbou znovu tohle ospalý město. Vrátí ho do současnosti.

Doplníme chybějící zuby a kolečka. Podpoříme místní firmy a dalším dáme šanci, ať se tu chytnou. Jakmile tu budou lidi pracovat, město bude žít. Lidi se musí cítit dobře. Kladno už nebude skládka nebo stoka, ale skutečné město pro kvalitní život, kde se něco děje. Kromě minulosti budeme mít přítomnost a budoucnost.

Dálnice, železnice a letadla. A kola.

Kladno potřebuje pořádné napojení na dálnice. Potřebujeme funkční napojení pro průmyslovou zonu a potřebujeme ho brzy. Firmy pracují tam, kam se dá dobře dojet. Letiště je blízko, potřebujeme kvalitní spojení po železnici. Chcem, aby lidi z letiště jezdili sem k nám pracovat do nových firem, co tu vzniknou. Kladno je víc než jen hotel pro uklízečky.

Investice do infrastruktury.

Kladno není periferie, kde si nejsme schopní ani udržovat silnice. Hlavní tahy musí být opravené a krásné, je to pozvánka do města. Čističky potřebujeme tak kapacitní a opravené, abychom mohli odkanalizovat firmy a obytné čtvrtě. Vodovod, plyn, elektřina, všechno má být k dispozici a připravené pro toho, kdo bude chtít rozjet podnikání.

Město jako aktivní partner pro firmy.

Musíme vědět, co firmy ve městě potřebují. Výhody pro podnikatele v daních z nemovitosti, výhodných pronájmů městských objektů. Chcete veletrh? Máte ho mít. Chcete rozšířit výrobu? Rozšiřujte! Hledáte prostory? Město Vám dokáže poradit. Město je partner.

Pohodlné město pro všechny.

Ať už se pohybujete pěšky s dítětem, o holi, na kole, autem, autobusem, musí to pro vás být pohodlné. Město bude žít, když ho znovu objeví chodci. Problémy s parkováním se zmenší, když část lidí použije MHD nebo přijde pěšky. Město nebude muset dotovat sdílená kola a trhy budou mít zisky. Město bude žít.

Stejná startovací čára.

Spousta Romů pracuje. Všechny děti se musí dostat normálně do školy. Jinak nebudou pracovat, nebudou nic umět. Nebudou mít kde bydlet a zaplatíme to všichni do jednoho. Mám sen o městě, kde nejsme mezi sebou na ostří nože a nepereme se o to, jestli někde bude lavička s cikány nebo tam nebude radši vůbec nic a vůbec nikdo.

Odborné školství.

Na pracovní síle stojí firmy. Čím míň kvalifikovaná je pracovní síla, tím snadněji firma odchází jinam. Musíme hledat, čím vynikáme a nalákat odpovídající obory. Když budou pracovníci dobří, firmy se neodstěhují jinam, ale zůstanou a budou se rozvíjet. Město musí spolupracovat s firmami a se školami.

Radnice+iniciativy+lidi= fungující město

Radnice bez aktivních občanů město nevytvoří ani neudrží. Město nemá dotovat všechny akce. Právě naopak. Město jsou aktivity a aktivity dělaj lidi. Město může lidi maximálně podpořit, otevřít jim dveře a hlavně- nechat je žít.

Sport pro všechny od malička

Mít kam jít si zakopat, zahrát si basket, zablbnout, cokoli aktivního. Pumptrack? Venkovní posilovna? Aktivní volný čas. Teenageři musí mít kam jít. Dosažitelná vzdálenost, bez organizace, zalevno. Podporujme neorganizovaný sport. Podporujme množství sportů.

Inovace v kultuře

Kladno není izolovaná planeta. Otevřem si dveře. Hostující soubory? Inovace? Happeningy? Festival na Poldovce. Podpora občanských aktivit- otevřené dveře. Nechceme jen rozdávat dotace. Chcem, aby to město žilo a aby si sem pustilo někoho zvenčí.

Smart city= chytře uspořádené město

Města se staví nadlouho. Každou chybu pocítí několik generace a generace. Opravdové smart city nespočívá v solárních panelech, ale v rozumném upořádání. Když stavíme, tak potřebujeme minimální délku komunikací a podzemních sítí, území, kde neobcházíte půl města při cestě na autobus. Město musí usilovat o kvalitní urbanismus. Dlouhodobě na něm totiž vyděláme všichni.

Re-use

Podporuju re use a minimalizaci vzniku odpadů. Kladno je zralé na recyklaci a co se někomu nehodí, je pro jiného pokladJ selský rozum na městské úrovni. Recyklujme taky budovy, jako je tato. Pořád ještě máme co nabídnout. Možná vtom někdo vidí odpad, ale jiný poklad.

Stromy a keře a záhony do ulic

Kladno má spoustu lesů. Ale v ulicích často ani lísteček. Parky do každé čtvrti, vyměňovat a obnovovat přestárlé stromy v sídlištích, obnovovat a rozšiřovat stromořadí v ulicích. Stavíme město pro lidi, takové, kde si firmy rádi udělají sídlo a zaměstnanci se jim neupečou v přehřátých ulicích, když půjdou na oběd. Zelené město.

S vodou šetříme.

Tůň, poldr, parking, silnice- maximální retence > vodní plochy, všude kde jde i jen nejmenší tůň na čistým toku, to udělat. Na každým parkovišti udělat zasakování. To nám ozelení vysychyjící ústa v letních dnech a vyhozený peníze za uschlé nově vysazené stromy. Když budeme normálně přemýšlet jako naši předkové, nepotřebujeme vymýšlet ekologii. Modré město- buď budeme žít anebo uschneme.

Otevřené město.

Když přijede někdo z Ameriky, tak to všechno jde- Ale jakmile by to udělal někdo místní... Jako jinde to de, ale Kladno, to je takový specifický víte...Otevřete mysl. Kladno na to má, aby nežilo jen svou minulostí nebo bylo prostřednictvím svých obyvatel duchem někde jinde. Budme přítomní.

Kladno 365

Fungující město potřebuje všechny kolečka se všemi zuby. Když kolečka opravíme, město bude žít a vrátí se do současnosti. Kladno 365, to je město, kde chci žít po celý svůj život.

Autor: Anna Gamanová | čtvrtek 30.5.2019 22:48 | karma článku: 9.87 | přečteno: 274x

Další články blogera

Anna Gamanová

Boj o kladenské nádraží (a další kus jeho identity, který může nevratně zmizet)

Většina z vás možná neví, že budova nádraží Kladno se má zbourat. Vedení města Kladna už někdy v minulém roce dalo souhlas s demolicí. Má vzniknout nová budova. Čím víc do toho vidíme, tím mlhavější jsou důvody tohoto rozhodnutí.

18.2.2024 v 15:22 | Karma článku: 8.56 | Přečteno: 297 | Diskuse

Anna Gamanová

v Čr populismus aktuálně nevyhrál, ale na Kladně vyhrává. Může za to nezájem?

Někde jsem slyšela, že populisté se upínají do minulosti a těží hlasy voličů, kteří z nějakého důvodu na dnešní době nevydělávají.

30.1.2023 v 11:55 | Karma článku: 8.74 | Přečteno: 376 | Diskuse

Anna Gamanová

Jak dnes dostavujeme Kladno?

Kladeňáci často řeší, proč město nefunguje lépe, víc to tady nežije, není tu tenhle obchod nebo určité kulturní akce.Zcela určitě na to má vliv to, jak město vypadá. A není to jen historie, ale i to, jak stavíme město dnes.

17.1.2022 v 13:17 | Karma článku: 6.52 | Přečteno: 259 | Diskuse

Anna Gamanová

Jak funguje na Kladně kontrolní výbor aneb informační Alcatraz

Na Kladně bohužel komunikace města směrem k veřejnosti probíhá pouze o hezkých věcech. Jakmile ale občané nebo zastupitelé projeví nespokojenost, nebo požadují nějaké informaci či služby, vlídná tvář kladenského krasohledu zmizí.

25.10.2021 v 13:47 | Karma článku: 11.01 | Přečteno: 328 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 34.54 | Přečteno: 607 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.26 | Přečteno: 295 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.87 | Přečteno: 2978 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.45 | Přečteno: 139 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 79 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 335

Jsem architekta a matka tří malých dětí a žiju s nimi na Kladně. Chtěla bych, aby Kladno bylo skvělé místo k životu pro ně i pro mě a pro kohokoli dalšího. Město tvoří nejen velké stavby, ale i zdánlivé maličkosti a jeho celková atmosféra záleží na každém z nás.

Jsem zvolenou zastupitelkou za STAN Kladno pro období 2018-2022.

https://www.facebook.com/anicegam/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...