Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čtyři elementy aneb za městem a pod městem

V uplynulých týdnech jsem viděla několik příkladů toho, co necháváme pro příští generace. Následuje trochu smutné zamyšlení nad naší společností a potřebami každého z nás.  

Člověk jako pátý element

Naše společnost je spotřební. Na spotřebě vyděláváme a spotřeba nás baví. Tak schválně, kolik párů bot měl doma můj praděda a kolik jich mám já... tipuju, že několikrát víc. Díky levné dopravě a přesunu výroby "jinam" si dnes můžeme dovolit hodně párů bot. Třeba nevydrží tak dlouho, ale pak si můžeme koupit další. Zároveň totiž šla s cenou dolů i kvalita. Jenže my možná kvalitu už nechceme, protože kvalita spotřební společnost neživí. Spotřební společnost živí spíše kvantita. Kvalita se stává luxusem pro ty, které nebaví nakupovat anebo mají dost peněz a baví je nakupovat. A ještě k tomu je nás asi osm miliard.

zatím drží, tak snad se povedlo upřednostnit kvalitu nad kvantitou

země

Pracovní zkušenosti prozatím sbírám hlavně ve stavebnictví. I v této oblasti se chováme dnes spotřebně. Spotřebováváme hlavně krajinu, jak jsem o tom už psala. Souvisí to samozřejmě zase s dopravou. Zatímco předci byli vázání hlavně na to, kam došli pěšky (hospoda, pole, kostel), nás už v tomto směru omezuje jen ochota k dojíždění kamkoli. Proto taky stavíme na místech, kde by předci z různých důvodů nestavěli, daleko, vysoko, v záplavovém území. Mimo centra, mimo snadno dostupná místa, mimo místa, kde bychom chtěli, aby život strávili  i naši potomci. A nakonec i domy jsou dnes  spotřební, nemají vydržet po generace, ale stačí, když vydrží po dobu našeho života. Jakoby nebyla už ve hře budoucnost, ale jen přítomnost.

zástavba (tuším) na místě bývalé drůběžárny, zcela mimo pěší dostupnost do centra obce, obchodů atp.

voda

Domy jsou tedy spotřební. Vymýšlíme do detailu, kde budeme mít vypínač v kuchyni. Dáváme si pozor na to, aby dlažba pod parkovacím místem měla spáry tak jak má mít. I přestože je dnes stavba vlastního domu poměrně dostupná věc (zvláště na odlehlejších pozemcích viz výše), spolkne hodně velkou část rozpočtů většiny rodin na řadu let ve formě hypotéky. Města jsou vlastně hromady peněz zabudovaných do staveb. Také infrastruktura k těm stavbám představuje hromadu peněz zainvestovaných navěky v ulicích města.

Ve středověku ještě moc trubek pod zemí nebylo a všechno, co od koho teklo, bylo hezky vidět. Jenže když prolezete pár potočních koryt pod našimi městy, kde jsou metry pravidelně položené zámkové dlažby a přesně umístěné vypínače v kráských kuchyních, zjistíte, že "středověk neskončil, středověk trvá". V korytech těch potoků je totiž neuvěřitelný nepořádek. Máme čističky, naštěstí. Sice jsou leckdy nahraně své kapacity, někdy je přívalák vyplaví, ale snažíme se čistit. Aspoň centrálně. Určitě však stojí za to, abychom přemýšleli o tom, co do toho záchoda hodíme, každý u sebe doma.

Zalívání zahrad dešťovou vodou, vsakování vody ze střech na pozemcích a vůbec šetrné zacházení s vodou v době, kdy citelně míň prší a Kladno je ohroženo suchem už nejen někde na papíře, si necháme zase najindy.

vzduch

Doprava nás trápí, hlukem, když se nedá přejít ulice, zplodinami. Vymýšlíme obchvaty a dálnice. Velká část dopravy vzniká změnou míst výroby, změnou nároků na skladování, změnou polohy pracoviště, změnou bydliště. Benzín je levný, takže nic nestojí v cestě tomu, abychom jezdili hodně moc kamkoli. Doprava je vlastně ústřední téma, které se nejvíce ve městech řeší. Jako začarovaný kruh. Jezdíme autem nakupovat do větších obchodů, kam kamiony svážejí ze skladů zboží po dálnicích. Lokální produkce se stala cenovým luxusem na farmářském trhu ve světle požadavku na masovou spotřebu méně kvalitního zboží levně dopraveného z centrálního skladu. Snížení hluku  a zlepšení ovzduší kolem dálnice ale už nikdo v ceně zboží nezaplatí.

pěšky na letiště

oheň

Část tříděného odpadu se ani recyklovat nedá a končí rovnou ve spalovně, nebo se jí topí v cementárnách atp. Proto někomu může připadat vůbec neefektivní třídit, anebo je mu to jedno a netřídí, protože je líný nebo ho to jen nebaví. Možná nás začně třídění bavit víc po roce 2024, kdy skončí možnost skládkování (nařízením EU) a zbude jen recyklace anebo ta spalovna. Spalovnu samozřejmě u sebe za domem nikdo nechce (třídírnu na odpady určitě taky ne), jenže skládku už tam ani moci mít nebudeme.

Když to vezmeme z druhé strany, stojí za to se spíš snažit množství odpadu redukovat. Kolikrát jsme dojeli na sběrný dvůr a našli komplet vyhozenou pozůstalost od peřiňáku až po prášek do pečiva. Spalovna? Nebo by to někdo možná ještě využil?

Tím se vracím zas na začátek. Jsme spotřební společnost. Ale musí to tak být? A co děti, budou si moci i v budoucnu hrát anebo budou jen uklízet po předchozích generacích?

V rámci akce Ukliďme Kladno

 

 

 

 

Autor: Anna Gamanová | středa 10.4.2019 23:30 | karma článku: 7,91 | přečteno: 167x
  • Další články autora

Anna Gamanová

Boj o kladenské nádraží (a další kus jeho identity, který může nevratně zmizet)

Většina z vás možná neví, že budova nádraží Kladno se má zbourat. Vedení města Kladna už někdy v minulém roce dalo souhlas s demolicí. Má vzniknout nová budova. Čím víc do toho vidíme, tím mlhavější jsou důvody tohoto rozhodnutí.

18.2.2024 v 15:22 | Karma: 8,93 | Přečteno: 304x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

v Čr populismus aktuálně nevyhrál, ale na Kladně vyhrává. Může za to nezájem?

Někde jsem slyšela, že populisté se upínají do minulosti a těží hlasy voličů, kteří z nějakého důvodu na dnešní době nevydělávají.

30.1.2023 v 11:55 | Karma: 8,74 | Přečteno: 390x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Jak dnes dostavujeme Kladno?

Kladeňáci často řeší, proč město nefunguje lépe, víc to tady nežije, není tu tenhle obchod nebo určité kulturní akce.Zcela určitě na to má vliv to, jak město vypadá. A není to jen historie, ale i to, jak stavíme město dnes.

17.1.2022 v 13:17 | Karma: 6,52 | Přečteno: 273x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Jak funguje na Kladně kontrolní výbor aneb informační Alcatraz

Na Kladně bohužel komunikace města směrem k veřejnosti probíhá pouze o hezkých věcech. Jakmile ale občané nebo zastupitelé projeví nespokojenost, nebo požadují nějaké informaci či služby, vlídná tvář kladenského krasohledu zmizí.

25.10.2021 v 13:47 | Karma: 11,36 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Devastace důvěry ve veřejnou správu na Sítné

Často se stává, že města nevyhoví při svých stavbách všem. Pokud ale občané vyžadují veřejné projednání a řádné projednání stavby na stavebním úřadě, a město jim přesto nevyhoví, poškozuje tím vztah s nimi i důvěru v instituce.

19.7.2021 v 22:13 | Karma: 7,47 | Přečteno: 209x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 8,93
  • Průměrná čtenost 335x
Jsem architekta a matka tří malých dětí a žiju s nimi na Kladně. Chtěla bych, aby Kladno bylo skvělé místo k životu pro ně i pro mě a pro kohokoli dalšího. Město tvoří nejen velké stavby, ale i zdánlivé maličkosti a jeho celková atmosféra záleží na každém z nás.

Jsem zvolenou zastupitelkou za STAN Kladno pro období 2018-2022.

https://www.facebook.com/anicegam/