Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Územní plán, územní studie a tak dál I.

Co je to vlastně za dokumenty a proč je potřebujeme? Jak by se měl územní plán tvořit? Jak pracuje územní studie s pozemky?  

Územní plán

Územní plán je hlavně mapa, kde je nakresleno, co se kde může stavět, kde jsou rozvojové plochy, kde má vést páteřní síť komunikací, kde bude veřejné prostranství a kde je prostor pro školu. A pak samozřejmě řadu dalších věcí. Protože je to komplexní dokument a ovlivňuje všechny občany a podniky i další organizace ve městě, trvá jeho příprava samozřejmě vždy poměrně dlouho.

výřez platného územního plánu Kladno, lokalita Na Kopci

Územní plán řeší celé území města. Pracuje v plochách, u který definuje náplň- bytové domy, služby, výroba, rodinné domy... a určité parametry jako třeba výška zástavby, kolik procent pozemku musí zůstat jako zeleň (koeficient zeleně) a další. Nedokáže už ve své podrobnosti říci, jak má vypadat místní uliční síť anebo dokonce ulice sama o sobě. Obecně stanoví požadavky na to, aby území bylo prostupné, komunikace navazovaly na sebe atp. Nikoho samozřejmě nezavazuje k tomu, že má někde stavět, pouze to umožňuje za určitých podmínek anebo neumoňuje. Stanoví, kde by asi měla být škola, školka, obchod, ale už neřekne, kdo by měl stavby zaplatit.

Velmi důležitou součástí jakéhokoliv plánu jsou samozřejmě "veřejné prostory", tedy ulice, náměstí, komunikace. To je reálně také největší oblast zájmu města, neboť tyto prostory obvykle spravuje. Buď jsou vyřešeny a trasovány vhodně s ohledem na navazující lokality, anebo je to změť, bludiště, slepé ulice, kde se obtížně pohybuje člověk autem i pěšky.

soukromá silnice, kterou město neudržuje a lidé si nepřáli její průjezdnost. Výsledek? Auta a popeláři neprojedou, člověk neprojde (nebo musí přelézt plot). Podzemní infrastruktura asi není zokruhovaná? ulice Hluboká a Jahodová, Unhošť

Pokud potřebujeme někde zajistit, aby se dobudoucna rozvoj i na majetkově komplikovanějších plochách odehrál tak, aby vznikaly ulice a veřejná prostranství úsporně a městu nevznikaly nepřiměřeně vysoké náklady na údržbu veškeré technické a dopravní infrastruktury, ale také na svoz odpadů, obsluhu území městskou hromadnou dopravou atp., nebo také to, jak má ulice vypadat (stromořadí, parametry chodníků, vozovky atp.), musíme využít podrobnější nástroje územního plánování. Jimi jsou zejména územní studie a regulační plán.

Územní studie

Územní studie je podklad pro rozhodování v území pro stavební úřad. Město může návazně pro jejím zpracování převzít uliční síť a přenést ji do územního plánu a tím zajistit dobudoucna racionální uspořádání komunikací, které řeší lokalitu celkově a nikoli pouze s ohledem na majetek jednoho z vlastníků pozemků. Druhou možností je registrace takové studie u Úřadu územního rozvoje, potom se z ní stane neopominutelný podklad pro rozhodování stavebního úřadu a pokud jednotlivý vlastník nepředstaví celkové řešení pro lokalitu vhodnější, měl by se řídit tou navrženou.

výřez územní studie Na rovině

Jakmile se území jednou zastaví, pozemky se rozprodají a silnice jsou ukončeny jako slepé, je velmi těžké hledat nápravu, už je pozdě. Žádný jednotlivý vlastník nechce samozřejmě řešit návaznosti na další rozvoj mimo svůj pozemek a v žádném případě nechce takové návaznosti hradit. Zde je potřeba dohoda s ostatními vlastníky a městem, aby nevznikaly v území nesmysly. Také je liché spoléhat pouze na stavební úřad, neboť ten narozdíl od samosprávy nemůže vyžadovat od investora více, než splnění zákonných požadavků- tedy stanovisek hygieny, hasičů, vyjádření správců sítí atp. Ale prostupnost území nebo budoucí náklady na provoz infrastruktury, i když by měly být rovněž zohledněny, v těchto stanoviscích nefigurují. Zde je prostor pro samosprávu, městského architekta, politické vedení města, aby se starali o racionální uspořádání území a dohodu s vlastníky na takové úrovni, aby rozvoj probíhal nejen podle zákonných požadavků, ale s ohledem na prostorový kontext konkrétní lokality, na její prostupnost a budoucí rozvoj. Ten při všem respektu žádný jednotlivý úřad neuhlídá, neboť hlídá především své "parciální zájmy", třeba ochranné pásmo lesa atp.

špatně vyřešené návaznosti komunikací v Kladně Podprůhonu

Celým cílem je v území umožnit takový rozvoj, který bude pro město dlouhodobě udržitelný z hlediska nákladů na údržbu infrastuktury. Území musí zároveň umožnit rozvoj i v budoucnu, nezamezit přístup k dalším pozemkům, umožnit lidem ze sousedství, aby se přes území dostali do navazujících lokalit, do lesa atp. Takové město si nezkomplikuje budoucí vývoj a každý se v něm může dobře pohybovat, od popelářů po návštěvu, co hledá adresu svého hostitele.

racionální uliční síť s ideálním vedením ulic, podzemních sítí, se stromořadími a relativně nízkými náklady na svoz odpadů, MHD atp.

A příště třeba o regulačním plánu...

 

 

Autor: Anna Gamanová | čtvrtek 11.4.2019 0:35 | karma článku: 8,15 | přečteno: 368x
  • Další články autora

Anna Gamanová

Boj o kladenské nádraží (a další kus jeho identity, který může nevratně zmizet)

Většina z vás možná neví, že budova nádraží Kladno se má zbourat. Vedení města Kladna už někdy v minulém roce dalo souhlas s demolicí. Má vzniknout nová budova. Čím víc do toho vidíme, tím mlhavější jsou důvody tohoto rozhodnutí.

18.2.2024 v 15:22 | Karma: 8,93 | Přečteno: 304x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

v Čr populismus aktuálně nevyhrál, ale na Kladně vyhrává. Může za to nezájem?

Někde jsem slyšela, že populisté se upínají do minulosti a těží hlasy voličů, kteří z nějakého důvodu na dnešní době nevydělávají.

30.1.2023 v 11:55 | Karma: 8,74 | Přečteno: 390x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Jak dnes dostavujeme Kladno?

Kladeňáci často řeší, proč město nefunguje lépe, víc to tady nežije, není tu tenhle obchod nebo určité kulturní akce.Zcela určitě na to má vliv to, jak město vypadá. A není to jen historie, ale i to, jak stavíme město dnes.

17.1.2022 v 13:17 | Karma: 6,52 | Přečteno: 273x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Jak funguje na Kladně kontrolní výbor aneb informační Alcatraz

Na Kladně bohužel komunikace města směrem k veřejnosti probíhá pouze o hezkých věcech. Jakmile ale občané nebo zastupitelé projeví nespokojenost, nebo požadují nějaké informaci či služby, vlídná tvář kladenského krasohledu zmizí.

25.10.2021 v 13:47 | Karma: 11,36 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Devastace důvěry ve veřejnou správu na Sítné

Často se stává, že města nevyhoví při svých stavbách všem. Pokud ale občané vyžadují veřejné projednání a řádné projednání stavby na stavebním úřadě, a město jim přesto nevyhoví, poškozuje tím vztah s nimi i důvěru v instituce.

19.7.2021 v 22:13 | Karma: 7,47 | Přečteno: 209x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  17:53

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 8,93
  • Průměrná čtenost 335x
Jsem architekta a matka tří malých dětí a žiju s nimi na Kladně. Chtěla bych, aby Kladno bylo skvělé místo k životu pro ně i pro mě a pro kohokoli dalšího. Město tvoří nejen velké stavby, ale i zdánlivé maličkosti a jeho celková atmosféra záleží na každém z nás.

Jsem zvolenou zastupitelkou za STAN Kladno pro období 2018-2022.

https://www.facebook.com/anicegam/