Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kladenská dopravní vize a Sítenský most

Říká se o Kladnu, že žádnou vizi nemá. V dopravě ji rozhodně má, a to pokud možno v ničem neměnit zažitá řešení.

V těchto dnech se dokončuje zadání pro Sítenský most. Bude ho navrhovat jeden z nejvíce respektovaných českých architektů, Josef Pleskot.

Klient, architekt a zadání

Architekt pro svoji práci potřebuje několik východisek. Klienta, zadání (klientovu představu) a nejrůznější podklady. A pak samozřejmě potřebuje s klientem intenzivně komunikovat, aby i případné otázky, kterých v každém projektu průběžně vzniká řada, dokázal s klientem vyřešit ke klientově spokojenosti. Dobrý architekt dokáže klientovi nejen splnit jeho přání, ale dokáže mu představit i věci, které by klienta nikdy nenapadly. Proto si přece také člověk bere architekta.

Aby proces fungoval, musí vztah klient-architekt fungovat dobře. Snad tomu tak bude i v případě Sítenského mostu, protože osobně bych panu Pleskotovi chtěla zprostředkovat na Kladně dobrou zkušenost se spoluprací s městskou samosprávou, což je klient již z podstaty mnohohlavý, a tedy složitý.

Navíc je do značné míry takový klient veden úvahami politickými a nikoli vždy praktickými nebo technickými. Nu, každý klient má své rozmary a je nutné to respektovat.

Zadání pro most

Nad zadáním pro most běžela diskuze. Venovali jsme se tomu i na výboru pro rozvoj. Dokonce pro most a jeho kapacitu byla zpracována analýza za provozu během četných uzavírek, které vloni na městě panovaly. Původní záměr byl vyhlásit architektonickou soutěž. Bohužel nás trochu tlačí čas a byly asi na práci jiné věci, takže soutěž jsme sice mohli stihnout v loňském roce, ale nestihli, a tak teď zadáváme napřímo. A zadáváme opravdu dobrému architektovi, jak znovu opakuji. Osobně nejsem za každého případu zastáncem architektonických soutěží, neboť dlouho trvají, kladou na zadavatele velké nároky, stojí nějaké peníze a stejně nemáte zaručeno, že je vyhraje opravdu ten nejlepší, který to dokáže dotáhnout k úspěšné realizaci.

Proto tedy souhlasím s výběrem architekta napřímo, rychleji a s takovým renomé, které je skutečně nezpochybnitelné.

Co je diskutabilní, je však cílená podoba mostu. Oproti dnešku se totiž nemá změnit (v dopravním uspořádání) nic. Ano, budeme mít jiné opěry, design a celkové vyznění mostu bude skvělé, moderní a neotřelé, protože bude mít kvalitního autora.

Silnice a ulice

Bohužel asi nevyužijeme příležitost k tomu postavit se čelem páteřní kladenské komunikaci, kde jsou tři velmi problematické přechody (u střední školy, u hotelu Kladno a na Jaroslava Kociána) a několik značně prostorově předimenzovaných (a tedy provoz zpomalujících) křižovatek (Petra Bezruče a u Kokosu). Tahle silnice sice propojuje historické centrum s tím, co vizionáři v druhé polovině 20. století viděli jako nové centrum města (a prakticky tak i funguje), jenže je skutečně v kladenském pojetí silnicí a ne ulicí. Ulice je totiž pro lidi a silnice je pro auta.

Tahle kladenská silnice v některých částech je už na ulici přestavěna. U gymnázia, kde se podařilo zbudovat středový pás, vyřešit normově a bezpečně přechody a poskytnout tak prostor pro průjezd aut, ale také pro bezpečný pohyb chodců. Jistě, jako každá realizace, i zde by se daly drobnosti vytknout, ale výsledek se v loňském roce rutinně ocital díky květinovým výsadbám na nejpopulárnějších fotograficích  a jeho bezpečnost se jistě násobně zvýšila. Z prostoru, který byl dříve bezútěšný a nebezpečný, se stala ulice pro lidi. A to i přesto, že je zde jedna z nejvytíženějších zastávek MHD.

Jiná vize

Jak by mohl tedy vypadat zbytek naší silnice od gymplu až ke křižovatce s Americkou? Mohl by vypadat jako u Gymplu. Anebo by mohlo celou ulici vroubit nespočet parkovacích míst a oboustranné stromořadí a chodníky dostatečně široké, aby se mezi lampami a domem nemuseli chodci a cyklisti pracně a složitě vyhýbat natlačeni do šestiny šířky vyhrazené pro osobní vozy. Mohli bychom mít nejlidnatější sídliště středočeského kraje propojeno s oběma centry města pohodlně a po rovině pro sdílená i soukromá kola, jen kdybychom trochu ustoupili ze čtyřpruhu.

Tento čtyřpruh, který se stejně před každým přechodem a křižovatkou sběhne do dvoupruhu a fakticky tak funguje celá silnice jako dvoupruh, nepůsobí jako ulice pro lidi.

Myslím, že tohle je opravdu ulice.

Jeden z korálků

Most je samořejmě jen jedním z korálků na této silnici a i zbytek silnice se dá postupně přebudovat. Škoda však, že na mostě pravděpodobně tentokrát nepřekonáme kladenskou vizi nechat v dopravě vše, jak jsme zvyklí a neposuneme naše město na západ, ale necháme ho v komunikacích dimenzovaných pro prvomájové průvody a každoranní špičku, které trvá podle mého odhadu asi tak půl hodiny. Po zbytek dne může pak silnice sloužit pro nouzová přistání letadel.

Trochu komické pak je, že jeden politický postoj převážil u gymplu (ten uliční) a jiný pravděpodobně převáží na mostě (ten silniční). Dlouhodobý konsenzus nad takto důležitými projekty ve městě, to je asi věc, na kterou na Kladně musíme ještě čekat dál.

Autor: Anna Gamanová | pondělí 6.4.2020 20:38 | karma článku: 4,09 | přečteno: 148x
  • Další články autora

Anna Gamanová

Boj o kladenské nádraží (a další kus jeho identity, který může nevratně zmizet)

Většina z vás možná neví, že budova nádraží Kladno se má zbourat. Vedení města Kladna už někdy v minulém roce dalo souhlas s demolicí. Má vzniknout nová budova. Čím víc do toho vidíme, tím mlhavější jsou důvody tohoto rozhodnutí.

18.2.2024 v 15:22 | Karma: 8,93 | Přečteno: 304x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

v Čr populismus aktuálně nevyhrál, ale na Kladně vyhrává. Může za to nezájem?

Někde jsem slyšela, že populisté se upínají do minulosti a těží hlasy voličů, kteří z nějakého důvodu na dnešní době nevydělávají.

30.1.2023 v 11:55 | Karma: 8,74 | Přečteno: 390x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Jak dnes dostavujeme Kladno?

Kladeňáci často řeší, proč město nefunguje lépe, víc to tady nežije, není tu tenhle obchod nebo určité kulturní akce.Zcela určitě na to má vliv to, jak město vypadá. A není to jen historie, ale i to, jak stavíme město dnes.

17.1.2022 v 13:17 | Karma: 6,52 | Přečteno: 273x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Jak funguje na Kladně kontrolní výbor aneb informační Alcatraz

Na Kladně bohužel komunikace města směrem k veřejnosti probíhá pouze o hezkých věcech. Jakmile ale občané nebo zastupitelé projeví nespokojenost, nebo požadují nějaké informaci či služby, vlídná tvář kladenského krasohledu zmizí.

25.10.2021 v 13:47 | Karma: 11,36 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Anna Gamanová

Devastace důvěry ve veřejnou správu na Sítné

Často se stává, že města nevyhoví při svých stavbách všem. Pokud ale občané vyžadují veřejné projednání a řádné projednání stavby na stavebním úřadě, a město jim přesto nevyhoví, poškozuje tím vztah s nimi i důvěru v instituce.

19.7.2021 v 22:13 | Karma: 7,47 | Přečteno: 209x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26,  aktualizováno 

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Jste pryč, když jiní umírají? Ukrajinci v branném věku přišli o konzulární služby

23. dubna 2024  12:37

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 8,93
  • Průměrná čtenost 335x
Jsem architekta a matka tří malých dětí a žiju s nimi na Kladně. Chtěla bych, aby Kladno bylo skvělé místo k životu pro ně i pro mě a pro kohokoli dalšího. Město tvoří nejen velké stavby, ale i zdánlivé maličkosti a jeho celková atmosféra záleží na každém z nás.

Jsem zvolenou zastupitelkou za STAN Kladno pro období 2018-2022.

https://www.facebook.com/anicegam/