(celý) rok na dětském hřišti

26. 07. 2019 23:44:00
Na dětských hřištích stráví v českých podmínkách především ženy v součtu možná rok života. Jak na to, aby ten rok strávily v příjemném prostředí?

Kladno pro rodiny s dětmi?

Pokud Kladno v něčem může mít výhodu oproti sousední metropoli a zároveň menším obcím v těsné blízkosti, je to právě komfort zázemí většího města s dostupnými službami všeho druhu (školy, doktoři, nákupní příležitosti, kulturní vyžití, kroužky...), to vše při své rozumné velikosti 70 000 města v těsné blízkosti lesů. Téměř kamkoli pohodlně dojdete, dojedete MHD nebo na kole. Tedy město ideální pro rodiny s dětmi, pro které je třeba metropole příliš rušná nebo drahá. V okolních obcích často musíte za nejběžnejšími povinnostmi všude autem. Na Kladně ne, a to je jeho výhoda. Například větší děti totiž mohou fungovat ve městě bez pomoci rodičů za volantem. Teď ale ke hřištím.

kolik jich tu na Kladně máme

Kladno má podle informací od správcovské firmy 44 hřišť, a to včetně těch, co jsou v uzavřených areálech školek nebo škol a také samozřejmě na Sletišti. S tím, jak se mění populační křivka a dětí občas přibude a občas ubyde, mění se i požadavky jejich rodičů na hřiště. Kdo už je starší, dětské hřiště pod okny většinou příliš v lásce nemá, naopak ten, komu běhají ratolesti celý den pod nohama, uvítá čas, který mohou všichni strávit venku. Někde hřiště zmizela kvůli sociálním problémům a mladším generacím pak chybí. Zdaleka ne každý má samozřejmě k dispozici zahradu se soukromou prolezačkou, pískovištěm a houpačkou, no a čím jsou děti větší, uvítají také společnost ostatních a potřebují k rozletu větší prostor a míří na hřiště. I dospělí se neradi nudí, takže většina lidí asi navštěvuje více hřišť.

chceme další hřiště...ale kam ho dát?

Sociální konflikty jsou na Kladně bohužel denním chlebem a dětská hřiště v tomto směru nejsou výjimka. Své o tom vědí nejen třeba v Dubí, kde je hřiště oblíbeným místem problematické mládeže, ale také na sídlištích, kde třeba hřiště na míčové hry u ulice Švédská působí problémy ve večerních hodinách. Ani u jednoho z hřišť nebydlím, takže informaci mám zprostředkovanou. Nicméně kam umístit dětské hřiště není úplně jednoduchá otázka. Nesmí nikoho rušit, zároveň pokud je v sousedství domů, funguje také sousedský dohled a hřiště je méně náchylné k tomu, aby se na něm scházeli takoví, co na něm nemají co dělat. Pak je samozřejmě jasné, že nechceme-li skutečně skoncčit jako mrtvé město a se svými ratolestmi všichni jezdit kamsi mimo něj za aktivitami všeho možného druhu (nebo všichni na Sletiště), je potřeba se snažit najít kompromis a vhodná místa pro rodiče s dětmi trpělivě hledat.

jak si najít jiné hřiště, než to, kde jste pořád

Většina rodičů a prarodičů má zmapováno své okolí a hřiště zná velice dobře. Když ale budou chtít někam jinam, za změnou, nebo třeba jen odběhnout při pochůzce v jiné než obvyklé části města, kde se běžně pohybují, jistě by se hodila městská mapa jako třeba tato vídeňská, kde najdete informace ke hřištím (Spielplatz) a řadu jiných praktických věcí na jednom místě. Taková mapa by se samozřejmě hodila i ke spoustě jiných věcí také a pevně doufám, že se k ní propracujeme.

na čem si děti hrají, kolik to stojí a jak často se to musí opravovat

Prolézačky jsou spotřební materiál a podléhají přísné kontrole a každoroční revizi. Podle té se určí, zda prvek potřebuje nějakou opravu anebo se musí úplně vyměnit či odstranit. Ceny prvků jsou velice různé podle výrobců, samozřejmě dovozové věci, designové prolézačky, atypy a podobně jsou nákladnější než běžné prvky, které ale zase najdete úplně všude a už někdy možná trochu nudí. Zatížení hřišť vandalismem je samostatná kapitola a pak je jen otázkou, kolik do hřišť chceme dávat peněz, protože v některých místech zkrátka prolézačky lidé ničí více než například v uzavřených areálech. Hřišť je spoustu druhů- podle věku, podle toho, co děti mohou zkoušet (rovnováha, šplhání, točení, ..), dopravní hřiště nebo jiné tématické hřiště (v Letňanech v Praze mají třeba tohle a na Kladně třeba někdy vznikne "modré poldovácké":)?), dnes hodně užívaná přírodní hřiště do lesa, jinde stačí jen jednoduché obrázky po zemi a o zábavu je postaráno atd. Fantazii se meze nekladou a i když finance omezení mají, neměli bychom zabřednout úplně do stereotypu- děti si to přece nezaslouží a my také ne.

jak udělat komfortní hřiště

Když už máme vhodné místo, kde hřiště nikomu nevadí a zároveň není ponecháno napospat divočině někde mimo město, hrají roli i další věci. Zajímavé a hlavně bezpečné (a trvanlivé) prolézačky jsou samozřejmě základ. Neméně důležité je jako u všeho provedení- dobře osazené lavičky bez zbytečných zakopávacích nerovností, dopadové plochy dosypané tak, aby jejich okraje nějak netrčely ven, správné výškové osazení prvků a mnohem víc, zkrátka čistě provedené hřiště.

V poslední době nabývá na důležitosti ve městě horko. Nebo spíše jak se mu vyhnout. Proto se i v prvotním ročníku participativního rozpočtu, který Kladno letos spustillo, objevilo hned několik návrhů s výsadbami stromů na dětských hřištích a dalšího zastínění vyžhavených ploch. Stín pro dětská hřiště nebo Pískoviště ve stínu- už z názvu je jasné, co nás v létě na hřišti trápí. Škoda jen, že stromy už dávno nerostou, takhle to potrvá, ale jistě není pozdě začít s výsadbou aspoň teď.

Co ještě může zpříjemnit odpoledne na hřišti? Třeba stůl, kam můžete odložit svačinu (jeden máme v Sítenském údolí v Zoo), nebo pítko, které spolehlivě zabaví ratolesti na hodně dlouho (spotřeba vody a poruchovost je ovšem značná:), dostatek laviček, odpadkový koš...a samozřejmě čisté a bezpečné hřiště, kde se nemusíte bát, že dítko do něčeho šlápne nebo najde v písku střep.

Takže, pokud ten čas, co na hřištích strávíme, budeme moci navštěvovat hřiště blízká i vzdálenější, bezpečná, zajímavá, zastíněná a pohodlná, bude to určitě zábavnější rok pro všechny:)

Autor: Anna Gamanová | pátek 26.7.2019 23:44 | karma článku: 8.03 | přečteno: 289x

Další články blogera

Anna Gamanová

Boj o kladenské nádraží (a další kus jeho identity, který může nevratně zmizet)

Většina z vás možná neví, že budova nádraží Kladno se má zbourat. Vedení města Kladna už někdy v minulém roce dalo souhlas s demolicí. Má vzniknout nová budova. Čím víc do toho vidíme, tím mlhavější jsou důvody tohoto rozhodnutí.

18.2.2024 v 15:22 | Karma článku: 8.56 | Přečteno: 297 | Diskuse

Anna Gamanová

v Čr populismus aktuálně nevyhrál, ale na Kladně vyhrává. Může za to nezájem?

Někde jsem slyšela, že populisté se upínají do minulosti a těží hlasy voličů, kteří z nějakého důvodu na dnešní době nevydělávají.

30.1.2023 v 11:55 | Karma článku: 8.74 | Přečteno: 376 | Diskuse

Anna Gamanová

Jak dnes dostavujeme Kladno?

Kladeňáci často řeší, proč město nefunguje lépe, víc to tady nežije, není tu tenhle obchod nebo určité kulturní akce.Zcela určitě na to má vliv to, jak město vypadá. A není to jen historie, ale i to, jak stavíme město dnes.

17.1.2022 v 13:17 | Karma článku: 6.52 | Přečteno: 259 | Diskuse

Anna Gamanová

Jak funguje na Kladně kontrolní výbor aneb informační Alcatraz

Na Kladně bohužel komunikace města směrem k veřejnosti probíhá pouze o hezkých věcech. Jakmile ale občané nebo zastupitelé projeví nespokojenost, nebo požadují nějaké informaci či služby, vlídná tvář kladenského krasohledu zmizí.

25.10.2021 v 13:47 | Karma článku: 11.01 | Přečteno: 328 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 31.01 | Přečteno: 455 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.50 | Přečteno: 287 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.60 | Přečteno: 2874 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.44 | Přečteno: 139 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.24 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 79 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 335

Jsem architekta a matka tří malých dětí a žiju s nimi na Kladně. Chtěla bych, aby Kladno bylo skvělé místo k životu pro ně i pro mě a pro kohokoli dalšího. Město tvoří nejen velké stavby, ale i zdánlivé maličkosti a jeho celková atmosféra záleží na každém z nás.

Jsem zvolenou zastupitelkou za STAN Kladno pro období 2018-2022.

https://www.facebook.com/anicegam/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...